Skånska dagbladet

Gå ner

Skånska dagbladet

Inlägg  ICEMAN i tor 18 dec - 17:39
Jimmy Hassel, vd på Heab Byggställningar reagerar på att fler oseriösa tränger sig in på marknaden.

Ställningskrig för jobb och säkerhet
Unga ställningsbyggare tar strid för jobben, säkra ställningar och säkerheten på byggen. De har ett eget nätforum för det och reagerar på att legitimerade ställningsbyggare nu varslas, när mindre noggranna firmor vill ha billigare anbud och struntar i säkerhetskraven.


– I en lågkonjunktur verkar det vara än mer frestande att tumma på säkerhet för att få "billiga" byggjobb. Redan nu sker skador och andra olyckor på oseriösa, osäkra byggställningar. Ett omfattande slarv, säger Alexander Horvat i Malmö, ställningsbyggare på Heab Byggställningar och aktiv på nätforumet.
Riskskadefaktorn i riket är fem procent, var tjugonde byggkille skadas för att ställningar inte fyller säkerhetskraven.
Alexander Horvat och hans chef Jimmy Hassel har sett många exempel där byggfirmor slirat på säkerhetskraven och ställningar rasat. Ofta kopplat till mindre noggranna utländska firmor.
– Vi har en nollvision, då måste vi ha tuffa krav på säkerheten, säger chefen.
Anders Bjerstedt och Alexander Horvat på en ställning mitt i cirkeln på akutbygget på Umas. Ett virrvar av rör, lås, bräder... här gäller det att allt är ordentligt vägt och fastskruvat. Foto: Eva-Lisa Svensson


Skarpa kontraster

Umas nya akut är det stora prestigebygget i Malmö just nu, Heab bygger ställningarna och Peab bygget, namnen till trots är företagen inte kopplade till varandra. Ställningsbygget är ett mönster på hög svensk kvalitet och säkerhetstänkande.
Inte långt från Umas på Köpenhamnsvägen renoverar ett tyskt företag flera hus och lägger nytt tak. Ställningarna byggs likaså av ett utländskt företag, med ett anbud som var en miljon kronor lägre än motsvarande svenskt anbud.
Inget att göra, då. Nu har ställningen kring det första huset stoppats. Den var 60 centimeter bred, vilket gäller när man bara ska gå på den. Här ska det arbetas och takpannorna lagras på ställningen, svenska normkrav är då 1,60 meter bred. En meter förklarar den stora skillnaden i anbuden.
Nära motorvägen utanför Löddeköpinge byggs ett stort stall, "säkerheten" på det höga takbygget är vanliga spännband. Arbetsmiljöinspektion och Byggnads skyddsombud reagerade, byggherrens förklaring är att stallet byggs av hans "kompisar", från Polen.
– Bara ett exempel. Det är en tidsfråga innan någon skadas riktigt illa. Hur mycket som är svartjobb kan vi bara gissa.
Ett trevånings villabygge i en Malmöförort har EU-pallar som byggställning.


En massa byggskrot?... kan det verka. Men rör och lås är grunden, uppbyggd med yrkesskicklighet, för säkerheten på ett bygge. Foto: Eva-Lisa Svensson


Tuff yrkesutbildning

– Det måste "rensas upp" på vissa byggen, därför vårt engagemang, förklarar Alexander Horvat.
Han poängterar, att de inte "jagar" falska ställningsbyggare, men reagerar när utbildade kolleger varslas och jobb tas över av beställare, som inte vill betala för säkerhetskraven och använder arbetskraft utan kunskap. Det berör mindre företag och även privatpersoner som bygger om huset, de stora byggfirmorna är mer noga att arbetar med säkerhet, en kvalitetsgaranti.
På nätsajten "www.ställningsbygge.se" diskuterar de problemet, rapporterar om oseriösa byggen och fallolyckor.
Ställningsbyggare är en kvalificerad utbildning: byggymnasium, minst 5 000 timmar som lärling, en veckas säkerhetsutbildning och godkänt yrkesteoriprov för att få ett kompetensbevis. Han har två olika id-kort: ett kompetensbevis och ett STIB-kort, som auktoriserar både entreprenör och byggarbetare.
Säkerhet lönar sig

– Som ett körkort för att ens få beräkna hur en ställnings ska konstrueras för att tåla all vikt och skyddsutformning.
Arbetsgivaren Jimmy Hassel betonar att den stora utmaningen är att utveckla säkerhetstänket ännu mer. Hans företag satsar över fem miljoner per år på intern säkerhetsutbildning.
– Det lönar sig. Vi har en skyddsgrupp med fem duktiga ställningsbyggare, som har ansvaret att utbilda oss andra.
Bägge betonar dagens läge: – Vi lever på en öppen marknad. Vårt mål är att svensk byggbransch ska vara ledande vad gäller säkerhet och kvalitet, då måste vi arbeta enligt gällande krav och regler.
Anders Bjerstedt har orange hjälm som ställningsbyggare och intygar att säkerhetsrutinerna på Umas akutbygge är stenhårda.
– Det är skrämmande att veta, att byggare dödats av fallande rör, omkommit när de störtat tiotals meter ner för att det inte fanns fallskydd eller att plattformen var instabil.Det här är taget ur skånska dagbladet

Den 18 december 2008


_________________
Juha(THE ICEMAN)Sorrela
avatar
ICEMAN
Siteansvarig

Namn : juha (ICEMAN)sorrela
Antal inlägg : 144
Ålder : 49
Företag : hemma man . jobbar för HEAB När jag kan..
Ort : löberöd/skåne
Registration date : 08-01-25

http://www.stallningsbygge.se

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet